Workshop Het zit te strak!

Zwachtelen met de juiste druk

Als we binnenvallen bij de workshop Het zit te strak! staat de groep in een kring om Annemiek Mooij heen. Aandachtig kijken ze hoe Mooij het been van haar proefpersoon inzwachtelt, conform het KICK-protocol. Zometeen mogen de professionals zelf aan de slag.

"Je moet de tapejes al klaar hebben liggen", zegt Mooij tijdens het zwachtelen. "In het begin vergat ik dat vaak en dat is onhandig." Als de groep zelf aan het oefenen is, vertelt ze dat goed zwachtelen echt een kunst is. "Mensen zijn bang om te veel druk te geven, daarom geven we massaal te weinig druk. En dat heeft consequenties: wonden herstellen onnodig langzaam. Dat is vervelend voor de patiënt en kostbaar voor de zorg.” 

De juiste druk toepassen
Uit onderzoek blijkt dat wanneer professionals het zwachtelen regelmatig meten met een drukmeter, ze sneller leren om de juiste druk toe te passen. In deze workshop kunnen de deelnemers zelf zien of ze de juiste druk toepassen: om het been gaat eerst een sok, waaronder een slangetje zit. Als de zwachtels om het been zitten, wordt er een apparaatje op dat slangetje aangesloten dat de druk meet. Tussen de vijftig en zeventig mmhg zit je goed. 

De meeste professionals zitten ergens in de veertig. "Ik dacht echt dat ik het heel strak had gedaan", reageert iemand als ze 45 op haar scherm ziet staan. Slechts een iemand doet de workshoptitel eer aan: haar druk komt ver boven de zeventig uit. "Ik dacht ‘iedereen doet het te los, dus ik doe het heel strak. Kennelijk was ik iets te enthousiast", lacht ze. 

Voeg toe aan selectie