Workshop Schrapsessie regeldruk

Schrappen, schrappen, schrappen

Het is volle bak bij de workshop Schrapsessie regeldruk in de eerste workshopronde. De ongeveer dertig zorgprofessionals maken er kennis met het fenomeen schrapsessie, een middel om de regeldruk in de eigen organisatie te verminderen.

De schrapsessie is een toolkit uit het programma (Ont)Regel de zorg, van het ministerie van VWS. "Veel registraties ontstaan in de organisatie zelf", zegt workshopleider Lotte Bergen, die senior adviseur is bij Vilans. "Het mooie daarvan is dat dat ook de registraties zijn waar je iets aan kunt doen. Vraag je daarom af: waarvoor zijn de registraties bedoeld? Voor verantwoording? Zijn ze beter voor je cliënt?"

Zorgprofessionals zijn bijna een derde van hun tijd bezig met de administratie. 

Met cijfers bevestigt Bergen de urgentie van het onderwerp. Zorgprofessionals zijn bijna een derde van hun tijd bezig met de administratie. 88 procent vindt administratieve taken enigszins tot zeer belastend. "Dat heeft niet alleen gevolgen voor de werkdruk, maar kost ook geld." 

Doorgeschoten registraties
Om de zaal op te warmen, legt Bergen een paar vragen voor aan de zaal. Bij ‘waar’ moeten de workshopdeelnemers gaan staan, bij ‘niet waar’ blijven ze zitten. "92 procent van het zorgpersoneel vindt dat registratie is doorgeschoten en ervaart registreren vaak als overbodig", staat er op het scherm. Slechts een iemand blijft zitten. "Dat percentage lijkt me wel heel hoog." Toch klopt het. 

Een nieuwe stelling. ‘Baxterzakjes mag je in een normale prullenbak gooien’. Dat is niet waar: er staat namelijk persoonlijke informatie op de medicijnenzakjes. Maar wat doe je er dan mee? Er ontstaat rumoer. Iedereen doet wat anders. Sommigen verzamelen ze en sturen ze terug naar de apotheek. Iemand heeft een goede tip: "De letters lossen op als je de zakjes in het water doet." 

Dubbelchecken van de medicatie
Het is tijd om zelf aan de slag te gaan. Op de tafels liggen grote vellen papier. Eerst gaan de professionals in gesprek over de handelingen die veel tijd in beslag nemen. Daarna beoordelen ze welke overbodig zijn. "Het dubbelchecken van de medicatie", klinkt het aan de ene tafel. "De handtekening van de huisarts die nodig is voor het aanvragen van hulpmiddelen", aan een andere. 

De koelkasttemperatuur elke dag opschrijven, biedt bij de derde tafel voldoende gespreksstof. "Waarom zou je dat niet elke week doen", vraagt iemand zich af. "Ik merk dat ik lakser word en niet echt goed meer kijk als ik dat dagelijks doe." Een ander: "het voelt niet echt als nodig." We verlaten de zaal om bij een andere workshop te gaan kijken. 

Voeg toe aan selectie