Workshop Allemaal dezelfde taal met de voorbeeldzorgplannen van Omaha System

Een zorgplan voor mevrouw Akker

Mevrouw Akker woont alleen, heeft de diagnose Parkinson, drinkt en rookt veel en komt nauwelijks nog buiten. Dat zijn nog maar een paar van de problemen van de fictieve vrouw. Met het classificatiesysteem Omaha System als leidraad gaan de aanwezige verpleegkundigen in deze workshop aan de slag om een goed zorgplan voor mevrouw Akker te ontwikkelen.

“Het classificatiesysteem Omaha is ontworpen als gids in de dagelijkse praktijk van zorg- en hulpverlening, als hulpmiddel voor documentatie en dossiervoering, en voor informatiemanagement”, zegt Marieke Goris. Goris leidt de workshop Allemaal dezelfde taal met de voorbeeldzorgplannen van Omaha System.

“Het Omaha-systeem is veel minder lineair dan de traditionele classificatiesystemen die in de zorg gebruikelijk waren. Het is bovendien uitermate geschikt voor de wijkverpleging, omdat er veel meer oog is voor de persoonlijke omstandigheden van de cliënt en diens omgeving. De andere systemen leggen vaak meer focus op puur medische aspecten. Uiteraard is het ook bruikbaar voor de intramurale zorg.”

Therapietrouw
Toch is het voor de aanwezigen niet helemaal gesneden koek om in groepjes van vijf tot een zorgplan voor mevrouw Akker te komen. “We zouden kunnen beginnen met haar therapietrouw”, zegt een wijkverpleegkundige. “Dan kunnen we als tweede stap met de eenzaamheid en het alcoholgebruik aan de slag.”

Ten slotte blijkt dat de verschillende groepjes dankzij de leidraad wel allemaal het ‘psychosociale’ pad hebben gekozen in het Omaha-systeem. Een mooi gezamenlijk resultaat bij deze ingewikkelde casus. Eenheid van taal in de praktijk dus.

 

Voeg toe aan selectie